Informasjon om samtykker og tillatelser

Fra og med 1. august 2022 blir barnehagens samtykker (som alle foreldre/foresatte må svare på) lagt digitalt på kidplan. Under finner dere utfyllende informasjon rundt samtykker.

  •  Formålet med innhentingen av disse opplysningene:(jf. Personvernforordningen art. 5 b)

Dokumentere barnehagens pedagogiske arbeid, både for barn, foreldre/foresatte og ansatte i barnehagen, f.eks.:

- bilder fra tur eller barnehagehverdagen,
- barnas tilhørighet til barnehagen ved bilde på plassen eller på bursdagskalender på avdelingen
- plakater etter spesielle anledninger, barnehagedagen, julebord osv.
- bursdagskrone

  •  Taushetsplikt

- Alle ansatte i barnehagen har taushetsplikt, (jf. Lov om barnehager §20).

  •  Trekke tilbake samtykke

- Det gjøres oppmerksom på at gitte samtykker til enhver tid kan kalles tilbake. Dette gis da tilbakemelding om til barnehagen, slik at det kan låses opp digitalt, og dere kan endre det. 

OBS! Det minnes samtidig om at dersom foreldre/foresatte ønsker at bilder som er lagt ut på f.eks. Facebook skal slettes/fjernes, kan barnehagen fjerne bildene fra sine sider, men ikke stille garanti for at disse slettes fullstendig fra internett.

  • Oppbevaring av disse opplysningene: 

- Bilder oppbevares på minnekort i digitalkamera, smarttelefon og nettbrett på hver avdeling. Når bildene legges inn på data, legges disse over på stasjonær PC på barnehagens arbeidsrom, og/eller pedagogers bærbare PC.
- Alle barnehagenes digitale verktøy er passordbeskyttet.  
- Barnas permer med blant annet bilder oppbevares på barnets avdeling.
- Oversikt over tillatelser henger på utskrevet liste på barnets avdeling, opplysningene blir også lagret digitalt på PC til daglig leder, IKT-ansvarlig og på pedagogenes bærbare PC.
- Når barnet slutter i barnehagen og dersom opplysningene ikke har noe formål, blir de slettet og/eller makulert, med mindre annet er avtalt med foreldre/foresatte, (jf. Personvernordningen art. 12).

  • OBS! Deling av bilder på internett

- Ved å signere dette skjemaet garanterer jeg/vi at bilder, video og lignende som jeg/vi tar i barnehagen (f.eks. på sommerfesten), hvor andre enn egne barn portretteres, KUN skal brukes privat og ikke bli lagt ut på internett. Dette gjelder alle kanaler, eksempelvis Facebook, Twitter, Instagram, YouTube og Snapchat.

  • Annen viktig informasjon til foresatte om hvordan barnehagen håndterer personopplysninger

- Barnehagen håndterer personopplysninger om barn og foresatte som er nødvendige for å kunne gi et forsvarlig barnehagetilbud.
- Formålet med behandling av personopplysningene er for å gi forsvarlig omsorg av barnet. For det tilfelle foresatte ønsker informasjon om personopplysningene som håndteres i barnehagen, skal daglig leder kontaktes.
- Avtalen om barnehageplass gir rettslig grunnlag for å håndtere personopplysninger som er nødvendige for å gi et forsvarlig barnehagetilbud. Håndtering av opplysninger utover dette skal baseres på samtykke fra foresatte.
- Personopplysningene håndteres i henhold til krav i relevante lover, forskrifter og interne rutiner, slik at bare personer med innsynsrett og ansatte med tjenstlig behov, får kjennskap til opplysningene. Opplysningene arkiveres i barnehagen slik at opplysningene skal være beskyttet fra uvedkommende, men samtidig tilgjengelig for ansatte ved behov.
- Foresatte har rett til å anmode daglig leder om innsyn i personopplysningene samt rett til korrigering eller sletting av opplysningene. Foresatte har videre rett til å protestere mot behandling av personopplysninger, men dette må vurderes i henhold til barnehagens behov i forhold til å kunne gi et forsvarlig tilbud.
- For det tilfelle foresatte ikke aksepterer å gi nødvendige personopplysninger som barnehagen anser nødvendig, kan konsekvensen bli at barnehageplassen opphører.
- Foresatte har adgang til å klage på barnehagens håndtering av personopplysninger til Datatilsynet.
- Barnehagens digitale retningslinjer ligger på barnehagens hjemmeside.